Artikkelit

Pikalainojen suosio on yhä kasvussa

Pikalainojen suosio on yhä kasvussa

Pikavippien suosio on yhä suuressa kasvussa vielä vuonna 2015, vaikka viimeisimpinä vuosina on uumoiltu niiden suosion romahtamista. 2015 vuoden ensimmäinen neljännes on osoittanut, että ihmisten lainan tarve on yhä kasvamassa, sillä pikavippejä ja kulutusluottoja on otettu taas ennatysmäärä ja luvut ovat nousemaan päin mitä pidemmälle vuotta mennään. Lama pitää huolen siitä, että ihmisillä on talouden kanssa vaikeuksia ja ilman lainan ottamista ei pärjätä.

Eduskunnassa tehtiin hiljattain päätös, että pikaluotoille tullaan asettamaan korkokatto viimeistään kesään mennessä, aikaisiin keväällä, joten viimeistään tässä vaiheessa vippien myöntäminen tulee hiipumaan. Eikä syynä suinkaan ole suosion laskeminen, vaan niiden myöntäminen ei enää yksinkertaisesti tule olemaan kannattavaa. Korkokattoasetus tulee vaikuttamaan kaikkiin alle 2000 euron suuruisiin luottoihin ja tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pikalainan todellinen vuosikorko saa olla enintään viitekorko + 50 prosenttiyksikköä. Vielä tällä hetkellä kun monien yrityksien korot huitelevat sadoissa, joidenkin jopa tuhansissa prosenteissa.

Pikalainat poistuvat markkinoilta – tilalle uudet suuremmat lainat?

Tämä on huolestuttava tilanne siinä mielessä, että vaikka pikalainat aiheuttavat suuren osan maksuhäiriömerkinnöistä yhdessä kulutusluottojen kanssa, niin nämä ovat kuitenkin joidenkin ihmisten taloudelle erittäin tärkeitä ja vuodessa joudutaan turvautumaan muutamaan otteeseen pikavippeihin, jotka monet maksavat ongelmitta tunnollisesti pois. Ajaako tuleva muutos ihmiset ottamaan yhä enemmän lainaa? Tämä voi saada aikaan efektin, joka lisää ihmisten lainaamista entisestään, koska pienempiä lainoja ei enää markkinoilta löydy ja joudutaan turvautumaan uusiin suurempiin pikaluottoihin.